Печат

История на рали Средна Гора

2004-та година е годината в която група ентусиасти се замислят да организират в София автомобилно състезание-рали. За такова състезание си мечтаят и стари пилоти, които в миналото са участвали в популярното и на жаргон наречено "Шоколадовото рали". Това състезание се провеждаше с център гр.Своге и беше организирано с помощта на завода за производство на захарни изделия в гр.Своге. Бяха минали много години и пътната настилка почти навсякъде беше в окаяно състояние. Много от пътищата по които се караше в рали "Своге" вече ги нямаше. Но си мислехме, че ще можем да подберем трасета, които да бъдат включени в едно ново автомобилно състезание-рали. Изтъкнати наши пилоти от близкото минало обаче твърдяха, че около София и в нея няма трасета за скоростни етапи и добри преходи. Надделя в организаторите разума и приехме макар и с носталгия по старото състезание факта, че няма да можем да възстановим провежданото от преди много години от Градския съвет на Съюза на българските автомобилисти рали. Но не ни напусна идеята да организираме състезание близо до София.
Много бяха въпросите стоящи пред нас. Кога да се провежда новото състезание; какъв да бъде маршрутът; къде да бъде центърът на ралито и др. Погледите ни бяха насочени към един малък град, без традиции в автомобилния спорт, но заобиколен от прекрасна природа, отлични отсечки за провеждане на специални етапи и добри, трудолюбиви хора. Градът вече познаваше шума на автомобилите.Няколко години наред на територията на община се провеждаха няколко отсечки от голямото, авторитетно и наложило се в Европа състезание – РАЛИ "БЪЛГАРИЯ". Помислихме и решихме – новото, за първи път провеждащо се рали да бъде малкото, непретенциозно, но добре организирано състезание, което да преминава през една част от рали "България", а специалните етапи да са на територията на общината. Така идеята се превърна в реалност. Център на ралито е град Костенец. Организатори са Общината в град Костенец и спортния клуб "Интерспиид Нова Генерация". Спортната власт е в ръцете на Българската федерация по автомобилен спорт. Първата година състезанието не беше записано в календара на Българската федерация по автомобилен спорт, а беше открито, но кандидатстваше за утвърждаването му като кръг от Националния шампионат.
Като начало трудностите бяха много. Състезанието трябваше да се наложи, да се докаже. Публиката трябваше да го приеме, журналистите да го забележат, състезателите да го харесат а организаторите да го проведат и то добре. Днес ние благодарим на състезателите, които харесват това състезание, харесват неговата компактност, допада им маршрута и от многото интервюта дадени след финиширането през двете последни години. Ние искаме да ги уверим, че заради тяхното положително отношение към състезанието ще го организираме и провеждаме дотогава докато те имат интерес към него.
Ние благодарим и на журналистите, които също показват своя интерес към този втори кръг от Националния шампионат, провеждащ се в гр.Костенец. И заради тях ще направим всичко възможно, това трето издание на ралито да бъде крачка напред в развитието на състезанието. Ние благодарим и на органите на Министерството на вътрешните работи, на занимаващите се в Националната служба по противопожарната и аварийна безопасност и лекарите и шофьорите от спешна помощ-София окръг, на Пътна помощ към Съюза на българските автомобилисти. Помогна ни и гвардията от съдии, технически комисари, времеизмерване и обработка на информацията, радиовръзките без които не би било възможно провеждането на това състезание. Искрено благодарим и на населението живеещо в гр.Костенец и близките села, които са една прекрасна публика, допринасяща се за празничната, спортна атмосфера в дните на състезанието.
Състезанието като девето вече си има и своя история.
То ще се запомни с това, че:
 • 2004г. - Първият победител в рали "Траянови врата" 2004 г. е екипажа на Георги Танев с навигатор Румен Манолов от GT Racing.
 • 2005г. - Когато състезанието е кръг от националния шампионат победител е екипажът на OMV RALLY AMC - Ясен Попов с навигатор Дилян Попов.
 • 2005г. - Екипажът Крум Дончев с навигатор Стойко Велчев от клуб "Интерспийд Нова Генерация" който е организатор на това състезание не можа да се пребори с първия скоростен етап - Мухово. Този етап се явява за този екипаж с няколко повече завоя преди финала. Така екипажа не може да достигне така чакания финал. Клубът организатор дава последна година възможност на този екипаж да финишира на този първи специален етап и после отново да има финал на третия етап. В противен случай ще се наложи Четвъртото рали "Траянови врата" да промени мястото на финала на първия и третия специални етапи.
 • 2006г. - Рали "Траянови врата" е записано като международно състезание в календара на ФИА. Един от спортните комисари е чужденец. Дарко Петрович - участник като директор и спортен комисар в много международни състезания.
 • 2006г. - Победители за 2006 година е екипажът на Димитър Илиев с навигатор Янаки Янакиев от АСК Боила.
 • 2007г. - И ето че 2007 година е годината, в която имаме и първи чужд екипаж в рали "Траянови врата". Това е шампионът на Сърбия и Черна гора за рали - Владан Петрович.
 • 2007г. - За втори пореден път победител е екипажът на Димитър Илиев с навигатор Янаки Янакиев от АСК Боила. 
 • 2008г. - Димитър Илиев и навигаторът му Янаки Янакиев с „Мицубиши Лансър EVO 9" от „Илиев Рали Тийм" спечелиха трета поредна титла от рали "Траянови врата" 2008, първи кръг от националния шампионат.
 • 2009г. - Пилотът Крум Дончев и навигаторът му Петър Йорданов с Peugeot 207 S2000 спечелиха титлата в генералното класиране на група А и N на шестото издание на рали „Траянови врата" 2009, първи кръг от националния шампионат и международно състезание, записано в календара на ФИА - Източна европейска купа, коефициент 2.
 • 2010г. - Екипажът на „Приста Ойл Рали Тийм” Крум Дончев/Петър Йорданов с Peugeot 207 S2000 спечели рали „Траянови врата”2010. Двамата повториха успеха си от миналата година. Дончев и Йорданов бяха най-бързи в 5 от общо 6-те скоростни отсечки в седмото издание на надпреварата край Костенец, която е първи кръг от националния рали шампионат и международно състезание, записано в календара на ФИА - Източна Европейска купа с коефициент 2 и финишираха първи за 1 час и 14.59 минути. Крум Дончев и Петър Йорданов завършиха първи и в клас N4.
 • 2011г. - За четвърти пореден път победител е екипажът на Димитър Илиев и навигаторът му Янаки Янакиев от "Виваком Рали Тим" с автомобил  "Шкода Фабия С2000".
 • 2012г. - Рали "Средна гора"е новото име на добре познатото Рали "Траянови врата", което вече 8 години радва феновете на автомобилния спорт у нас. Промяната в названието на надпреварата беше предприета след смяната на локацията на главния щаб на състезанието от гр. Костенец в гр. Панагюрище. Екипажът на Димитър Илиев и навигаторът му Янаки Янакиев от "Виваком Рали Тим" с автомобил  "Шкода Фабия С2000" спечелиха рали "Средна гора" за пети пореден път в историята на надпреварата.
 • 2013г. - 2013 Димитър Илиев и Янаки Янакиев триумфираха в 10-тото издание на Рали „Средна гора”, първи кръг националния шампионат и старт за Европейската купа на ФИА. Победата е 6-та за Илиев и Янакиев в историята на надпреварата.
  Тандемът на VIVACOM Rally Team с Skoda Fabia S2000 беше най-бърз. Втори на 12.3 секунди след лидерите са Крум Дончев и Петър Йорданов от Globul Rally team, а трети с изоставане от57.6 секунди са Мирослав Ангелов и Петър Илиев от Мegaport Rally Team.

В момента има 30  гости и 0 потребители в сайта

Домакини на рали Средна гора 2015 г.